SK Concept
facebook icon instagram icon youtube icon
tr flag en flag
Blog SK Concept yeni ürünler, güncel konularla ilgili bilgi almak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

Bunları Bilmeden Duvar Kâğıdı Seçimi Yapmayın!

Duvar kâğıtlarının tarihteki yerine göz atıldığında, 1911 yılında Cambridge’de ortaya çıktığı görülür. Bu yılda yapılan bir restorasyon sırasında 1509 yıllarına ait olan bir duvar ortaya çıkmış ve bu duvar üzerinde kadifemsi dokuda bir duvar kağıdı bulunmuştur. 

Bunun üzerine 14. yüz yılda ilk baskılı duvar kâğıtları, 17. yüz yılda ise 10.95mx0,56m ölçülerinde duvar kâğıdı modelleri yapılmıştır. Duvar kağıtları kaplama işlemini bir hayli kolaylaştırmış ve zaman içerisinde oldukça kaliteli yöntemler ve ürünler geliştirilmiştir. El boyaması duvar kağıtları, altın kaplama duvar kağıtları, ahşap şablon boyamalar gibi teknikleri bunlardan yalnızca bir kaçıdır. 1830 yılında ise dairesel kepçe eleğinin buluşu ile duvar kâğıdı endüstrisinde büyük bir adım atılmıştır ve duvar kâğıdı üretimi oldukça artış göstermiştir. Bu gelişme sonucunda duvar kağıtları çok daha uygun fiyatlara alınabilen ürünler haline gelmiştir.

Günümüzde ise dünya standartlarına uygun olarak üretilen duvar kâğıdı modelleri istenilen desen ve ölçülerde üretilmektedir. Aynı zamanda her bütçeye uygun duvar kağıdı fiyatları bulmak mümkündür.

Duvar kâğıdı ile doğru dekorasyon nasıl yapılır?

Öncelikle her duvar kâğıdı modeli her mekâna uygun değildir. Dolayısıyla bir mekana uygulamak için alınacak olan duvar kâğıdında, alınmadan önce belirlenmesi gereken mekânın büyüklüğü, dekorasyon tarzı, mekanda kullanılmış olan renkler gibi unsurlar vardır. Yanlış tercihler ile seçilecek olan duvar kâğıdı modelleri istenilen ve hedeflenen görüntüyü yakalayamaz. Bu yüzden duvar kağıdı seçerken bilinçli seçimler yapmak oldukça önemlidir.

Örneğin; tavanı alçak olan bir mekan için yana doğru çizgileri olan bir model seçmek ve zaten alçak olan bir odayı daha basık göstermek yine benzer bir şekilde yüksek tavanı olan bir mekan için dikey çizgileri olan bir duvar kağıdı modeli seçmek ve mekanı olduğundan da yüksek göstermek yanlış seçimler olacaktır. Uygulanan duvar kâğıtları mekânın dekorasyon ve ebatına uygun bir şekilde tercih edilmelidir.

Duvar kâğıdı fiyatları ne kadar?

Duvar kâğıtları günümüzde dekorasyonun olmazsa olmaz unsurlarından biri haline gelmiştir. A’dan Z’ye her desende, her kalitede ve her fiyatta duvar kâğıdı modeli bulmak mümkündür. 

Duvar kağıdı fiyatları araştırırken bilinmesi gereken en önemli detay, bazı kriterler olmadan net fiyata ulaşılamayacağının bilinmesi olacaktır. Binlerce duvar kâğıdı modelleri içinden hangi kalitede ve kaç metre kare ürün tercih edileceği gibi detaylar bunun başlıca sebebidir. Taş desenli duvar kâğıdı, 3 boyutlu duvar kâğıdı, tuğla desenli duvar kâğıdı ve daha birçok duvar kâğıdı modelleri içinden hangisinin tercih edileceği, hangi kalitede ürün seçileceği ve hangi ölçülerde olacağına göre fiyat değişikliği olacaktır. Metresi 30 TL olan duvar kâğıtları da olmakla birlikte metresi 400 TL olan duvar kağıdı modelleri de bulunmaktadır. Bu durum tamamen duvar kâğıdının dokusu ve niteliği ile bağlantılıdır.

Çocuk odası duvar kâğıtları nasıl tercih edilmeli?

Çocukların geniş hayal dünyasına hitap eden pek çok çocuk odası duvar kâğıdı modelleri bulmak mümkündür. Çocuk duvar kağıdı ürünlerinde tercih yaparken belli başlı kriterlere dikkat edilmesi gerekir. Çocuğun ruh haline uyumlu renk seçenekleri, çocuk odasının dekorasyonuna, genişliğine ve renklerine uygun kâğıt desenleri ve duvar kâğıdı modelleri tercih edilmedilir. Renklerin insanlar ve özellikle çocuklar üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak doğru tercih yaparsanız çocuğunuzun üretkenliğini ve başarısını arttıracaktır.

En çok tercih edilen duvar kâğıdı çeşitleri nelerdir?

Duvar kâğıdı çeşitleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Türkiye ve dünya genelinde en çok tercih edilen duvar kâğıdı çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Kâğıt duvar kâğıdı 

Dünya genelinde en sağlıklı duvar kağıdı çeşidi olarak bilinen ve kabul edilen duvar kâğıdı modeli tradisyonel duvar kâğıdıdır. Ön ve arka kısmı kâğıttan oluşur ve herhangi bir vinil kaplama bulunmaz. Bu duvar kâğıdı kuru veya çok az nemli bir bez ile rahatça temizlenebilir. 

Viral duvar kâğıdı 

Adından da anlaşılacağı üzere yüzeyi silinebilen, PVC yapısına sahip duvar kağıdı modelidir. Islak bez ve hatta yumuşak uçlu bir fırça yardımı ile kolaylıkla temizlenebilinir. Oldukça sık tercih edilen bir duvar kâğıdı çeşididir.

Elyaf duvar kâğıdı

Ön ve arka kısmı elyaftan yapılan üründür. Ülkemizde ve Avrupa’da en çok tercih edilen duvar kâğıdı çeşitlerinden biridir. PVC her ne kadar zararsız görülse de sonuç olarak kimyasal bir maddedir ve bundan dolayı özellikle Avrupa ülkelerinde çoğunlukla Elyaf duvar kâğıdı tercih edilir ve hem daha sağlıklı hem de daha kullanışlı ürünler elde edilir.

Boyanabilir duvar kâğıdı

Bu duvar kâğıdı çeşidi çokça tercih edilen bir üründür. Çoğunlukla cam tekstil ürünlerinden, genellikle de beyaz olarak üretilir. Bu kâğıdın boyanması için üretilen özel boyalar bulunur. Duvar kâğıdı deseni ile boya birleştiğinde ortaya güzel ürünler çıkar. Her boyandığında ise farklı bir desen havası oluşur.

Doğal duvar kâğıdı

Doğal duvar kâğıdı, porselen, mantar, kâğıt lifi, taş, mika gibi malzemelerin sıkıştırılarak birleştirilmesinden ortaya çıkar. Diğer duvar kâğıdı çeşitlerine nazaran çok daha zor uygulanan bu ürünün uygulanması ustalık ister. Başarılı olarak uygulanmaz ise kenarları kalkar ve kabarma, belli olma meydana gelir.

Tekstil duvar kâğıdı

Keten, ipek, pamuk, sentetik polyester, akrilik malzemelerinin birlikte işlenmesi ile üretilen tekstil duvar kâğıdı çeşitleri, diğer duvar kâğıdı çeşitlerine nazaran çok daha pahalıdır. Aynı zamanda diğer duvar kâğıtları çeşitlerine göre çok daha zor uygulanır. Doğal duvar kâğıdı çeşidinde olduğu gibi uygulama aşaması bir hayli zahmetlidir ve bu sebepten işini iyi yapan bir usta tarafından uygulanmasına özen gösterilmelidir.

En çok tercih edilen duvar kâğıdı çeşitleri bu şekildedir. Duvar kâğıdı uygulatmak istiyorsanız yazımızda bahsetmiş olduğumuz detayları bilmeden duvar kağıdı seçimi yapmamaya özen gösterin. Bilinçli bir şekilde duvar kâğıdı seçiminizi yapabilirsiniz.

<< Blog sayfasına geri dön